Je bent succesvol. Je hebt een mooie carrière opgebouwd. Je zit in het managementteam van een grote organisatie.
Maar... toch voel jij je van binnen vaak onzeker. Je hoort jezelf denken: “Ben ik wel goed genoeg?" "Wat als ze erachter komen dat ik het eigenlijk niet kan?” “Ik zeg maar even niets, want ik weet er vast niet genoeg van.”
Hoe stoer en zelfverzekerd je je ook van buiten voordoet, regelmatig word je gekweld door deze gedachten. Dit is het Imposter Syndroom.
Het imposter syndroom is het hardnekkige gevoel dat je eigenlijk niet zo competent bent als anderen denken dat je bent.
Lees dit even goed: Jíj denkt dus dat je niet zo competent bent, terwijl anderen wel denken dat je dat bent!
Jij denkt dat je het niet kunt, maar anderen zien jou juist als heel capabel.
Je hebt moeite om je prestaties te internaliseren. In plaats van ze toe te schrijven aan je eigen kennis, kunde en inspanning, geloof je dat ze het resultaat zijn van geluk en toeval.
Met als gevolg een continu sluimerend gevoel van onzekerheid en een voortdurende angst dat je door de mand zal vallen.
Waarom hebben vrouwen vaker last van het Imposter Syndroom?
Vooral vrouwen in leidinggevende posities hebben vaker last van het imposter syndroom.
Maar waarom juist vrouwen in leidinggevende posities?
Omdat je jezelf voortdurend vergelijkt met je mannelijke collega's, die mogelijk zelfverzekerder lijken, luider spreken en met het grootste gemak hun visie over jouw plannen uitstorten.
Bovendien is het managementteam traditioneel nog een plek vol met mannen, waardoor jij heel diep van binnen misschien toch gedachten hebt als: “Zij horen hier thuis, maar ik niet.”
Dit, gecombineerd met een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen, maakt dat je je als vrouw gemakkelijk voelt alsof je deze plek niet waard bent, dat je hier niet hoort.
Hoe herken je het Imposter Syndroom in jezelf?
Als je dit leest en je voelt je aangesproken, is de kans groot dat jij hier gevoelig voor bent en er diep van binnen last van hebt.Hoe herken je het?
Je kleineert je prestaties: Als je complimenten ontvangt, wuif je die snel weg. Je denkt: “Ze zeggen dit alleen maar omdat ze aardig willen zijn.”
Je stelt onrealistisch hoge eisen: Je legt de lat voor jezelf zo hoog dat het bijna onmogelijk is om eraan te voldoen, en zelfs als je dat doet, voel je je niet tevreden.
Je vermijdt uitdagingen: Uit angst om te falen, vermijd je nieuwe uitdagingen of verantwoordelijkheden, zelfs als je weet dat je de capaciteiten hebt om ze aan te gaan.
Je bent bang om door de mand te vallen: Je hebt een constante angst dat anderen erachter zullen komen dat je niet zo competent bent als ze denken.
Je vergelijkt jezelf constant: Je meet jezelf voortdurend af aan anderen, vooral aan je mannelijke collega's, en komt vaak tot de conclusie dat je tekortschiet.
Wat als je die negatieve gedachten maar laat doorwoekeren?
Het imposter syndroom kan een zware tol eisen op je carrière.
Het kan ervoor zorgen dat je minder zichtbaar bent in vergaderingen, dat je niet volledig je potentieel benut en dat je jezelf onnodig onder druk zet.
Op de lange termijn kan dit leiden tot stress, burn-out en zelfs het opgeven van je ambities!
Maar zo hoeft het natuurlijk niet te gaan.
Jij bent in the lead, en jij kunt hier iets aan doen!
Hoe kun je het Imposter Syndroom overwinnen?
Er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om de negatieve gedachten van het imposter syndroom te doorbreken:
Erken je gevoelens: Het begint met het erkennen dat je deze gevoelens hebt. Je bent niet de enige die hiermee worstelt, en het zegt niets over je daadwerkelijke competentie.
Verander je innerlijke dialoog: Werk actief aan het veranderen van de negatieve, zelfkritische gedachten. Vervang “Ik ben niet goed genoeg” door “Ik ben goed genoeg, en ik blijf leren en groeien.”
Durf uitdagingen aan te gaan: Probeer uitdagingen niet te vermijden. Zie ze als kansen om te leren en te groeien. Elke keer dat je een uitdaging aangaat, vergroot je je zelfvertrouwen en bewijs je aan jezelf dat je het wél kunt.
Vier je successen: Neem de tijd om je prestaties te erkennen en te vieren. Houd een successen-dagboek bij waarin je je overwinningen, groot en klein, opschrijft. Dit helpt je om bewijs te verzamelen tegen je eigen negatieve gedachten.
Zoek support en werk aan jezelf: Praat met andere vrouwelijke leiders die mogelijk dezelfde gevoelens ervaren. Goede hulp kan je ook helpen om je perspectief te verschuiven en je zelfvertrouwen op te bouwen.
Ben jij klaar met die onnodige negatieve gedachten over jezelf?
Ben je klaar om het imposter syndroom achter je te laten en je zelfvertrouwen als leider te versterken?
Ik heb iets voor je: een gratis e-book voor instant meer zelfvertrouwen. Download hier het e-book en zet de eerste stap naar een zelfverzekerdere versie van jezelf.
Wil je liever direct persoonlijke ondersteuning? Plan dan een gratis Connection Call (30 minuten) met mij in. Samen kunnen we bespreken waar je tegenaan loopt en hoe ik je kan helpen om sterker en zelfverzekerder te worden in je rol.
Jij hebt het in je, en iedereen weet dat al… nu jij nog!
Коментарі